Το πάνελ κεραμίδι είναι η πιο ανεπτυγμένη και τελειοποιημένη μορφή μονωμένης στέγης. Εάν μάλιστα συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό απωλειών θερμότητας στα σπίτια είναι από την οροφή, μπορούμε να καταλάβουμε ότι εκτός από υψηλή αισθητική, προσφέρει και υψηλή ενεργειακή αναβάθμιση, καθώς μειώνει στο ελάχιστο τις απώλειες θερμότητας από την στέγη.
Προσφέρει την ίδια υψηλή αισθητική με το παραδοσιακό κεραμίδι και έχει πλεονεκτήματα το πολύ χαμηλό βάρος, την υψηλότατη θερμομόνωση λόγω της πληρώσεως των φύλλων με πολυουρεθάνη, αντισεισμικότητα και τεράστια αντοχή στο χρόνο χωρίς να απαιτείται συντήρηση.
Στο έργο που παρουσιάζεται στη συνέχεια, στα βόρεια προάστια των Αθηνών, συνοπτικά εξηγούνται τα βήματα που έγιναν, προκειμένου να αντικατασταθούν τα παραδοσιακά κεραμίδια, με πάνελ κεραμίδι, σε σκεπή με μικρή κλίση και προβλήματα εισροής νερού της βροχής.
Στο πρώτο στάδιο βγήκαν τα κεραμίδια και αποκαλύφθηκε η ξύλινη κατασκευή από κάτω, καθώς και η περιμετρική τοιχοποιία. Να σημειώσουμε ότι επιλέξαμε να διατηρήσουμε την προϋπάρχουσα ξύλινη κατασκευή, ώστε να περιορίσουμε το οικονομικό κόστος και τις όποιες άλλες επιβαρύνσεις θα είχε ο πελάτης αν έμενε τελείως ανοιχτή η οροφή στην κύρια κατοικία του.
Στο δεύτερο στάδιο, έγινε η προετοιμασία και ο απαραίτητος μεταλλικός σκελετός (βάση) για στερέωση των πάνελ και έγινε διαμόρφωση των τοιχίων περιμετρικά.
Στο τρίτο στάδιο τοποθετήθηκαν και στερεώθηκαν τα πάνελ. Σε αυτό το στάδιο, μπήκαν στεγανωτικές μαστίχες στις ενώσεις των πάνελ, ώστε να διασφαλίσουν 100% την στεγανότητα της κατασκευής και σφραγίστηκαν περιμετρικά με αφρό πολυουρεθάνης τα κενά με την τοιχοποιία.
Τέλος, μπήκαν οι καλύπτρες, ώστε να καλυφθούν τα σημεία που είναι εμφανής η πολυουρεθάνη και γεμίστηκαν με λάσπη τα κενά που είχαν μείνει στην τοιχοποιία. Το μόνο που απομένει είναι να κατασκευαστεί νεροσταλάκτης όπου απαιτείται και να τοποθετηθεί, για να κρατηθούν τα νερά μακριά από τον τοίχο.
…
Δείτε επίσης : Σκεπές και στέγαστρα με πολυκαρμπονικό
…